Основи інкубації яєць

Телефон Кросс

Перезвонити мені

Інкубація в птахівництві (від лат. Incubatio - висиджування яєць). Інкубація виникла кілька тисячоліть тому в південних країнах. У Європі та США стала застосовуватися з другої половини ХІХ ст., а широке поширення набула тільки з 20-х років ХХ ст. і є основним способом розмноження сільськогосподарської птиці. Інкубація грає велику роль в підвищенні продуктивності і збільшенні поголів'я птиці. Проводиться в інкубаторно-птахівничих станціях і господарствах, що мають маткові стада (птахорадгосп, птахофабрики).
Інкубувати можна яйця всіх видів домашньої птиці в усіх кліматичних зонах в будь-який час року, коли є біологічно повноцінні яйця. У господарствах з одноразовим комплектуванням маточного стада інкубація дозволяє отримати ранній молодняк, який починає нестися восени або рано взимку того ж року. У спеціалізованих господарствах застосовується круглорічна інкубація, що дозволяє комплектувати стадо багаторазово і забезпечувати рівномірне протягом усього року виробництво яєць і м'яса птиці.
Зародок птиці розвивається поза материнським організмом. Зовнішнім середовищем для нього є вміст яйця. Яйце має міцну шкаралупу, яка захищає вміст від механічних впливів і разом з подскорлупною оболонками (аллантоис, аміон і ін.) від швидкого висихання.

Внутрішній вигляд пташиного яйця


Шкарлупа і підскорлупна оболонка проникаючі для газів і водяної пари. Білок володіє сильними бактерицидними властивостями і захищає зародок від мікроорганізмів і цвілі. Яйце містить необхідні для життя зародка речовини і достатні запаси води. Ззовні під час інкубації в яйце надходить тільки кисень. Основним джерелом енергії є жир. Завдяки його високої калорійності в невеликому обсязі яйця (близько 60 см3) зосереджені великі запаси енергії (80-90 ккал.), що забезпечують повний розвиток зародка і залишаються в невеликій кількості в залишковому жовтку.
Біологічна повноцінність інкубаційних яєць характеризується двома показниками, визначеними в процесі інкубації: оплідненість і виводимість. Ці якості залежать від племінних переваг маточного стада птиці, від умов її утримання і годівлі. Перед інкубацією проводять відбір яєць. Для отримання товарного молодняку ​​видаляють лише явний брак: двожовткові, потворні (різко неправильної форми), з пошкодженою, з шорсткою тонкою шкаралупою, з великою кількістю вапняних наростів на ній, з рухомою повітряною камерою, з жовтком, опущеним в гострий кінець яйця або приставшим до шкаралупі, з кров'яними або іншими включеннями. Для отримання племінного молодняку ​​проводять суворіший відбір яєць.
Інкубують яйця середнього та вище середнього для даного стада птиці ваги, правильної форми, з рівномірно просвічуваною шкаралупою (відсутність великої «мраморності»), з малорухливим жовтком. У племінних господарствах перед початком інкубації проводять аналіз проби яєць від кожної лінії або групи птахів (приблизно по 10 штук). Питома вага яєць повинен бути не нижче 1,075 (чим вище питома вага яйця, тим міцніше його шкаралупа), індекс білка не нижче 0,07, співвідношення ваги білка і жовтка не більше 2. У 1 г жовтка повинно міститися вітаміну А не менше 6 мкг, каротину 15 мкг, вітаміну В2 - 4 мкг; зміст інших вітамінів групи В вважається достатнім, якщо задохликів з ознаками мікромелія не більше 3%, а добового молодняку ​​з ознаками перозиса (ковзний суглоб) і атаксії (закидання або підгортання голови і безперервне її обертання) не більше 2%.
Після знесення в яйці поступово відбувається незворотні зміни, що ведуть до зниження виводимості: білок розріджується, вода з нього переходить в жовток, змінюється концентрація водневих іонів і ін. Щоб уповільнити ці зміни, яйця до інкубації зберігають в приміщення з хорошою вентиляцією, при температурі не вище 8-10°С і вологості не нижче 75-80%.
Закладають яйця в інкубатор не пізніш 3-6 днів після знесення. Якщо виникає необхідність зберегти яйця більш тривалий термін (в племінних господарствах, коли потрібно зібрати яйця від однієї несучки або коли яйцекладка почалася раніше початку інкубації). Їх попередньо прогрівають протягом 5 годин при температурі 37,5°С і вологості не менше 54-56%, потім зберігають у звичайних умовах яйцеклада, але не більше 25 діб. Перед закладанням в інкубатор яйця дезінфікують, занурюючи в 5% -ний розчин хлораміну на 3 хвилини при температурі 30-35°С.
Розвиток зародка починається ще в яйцеводі птиці. Після знесення яйця воно припиняється і відновлюється при сприятливому режимі в інкубаторі. Розвиток зародка характеризується певною періодичністю: змінюються джерела надходження до зародку їжі і кисню, тип обміну речовин, механізм харчування і дихання та ін. Відповідно до цих періодів необхідно розділяти і режим інкубації. Якщо зовнішні умови не будуть відповідати вимогам зародка в будь-який період інкубації, то зародки гинуть або розвиваються незадовільно і виведений молодняк буде слабким. У перший період інкубації (перші 5-6 днів) закладаються всі тканини і органи, залози внутрішньої секреції, формується тіло зародка, визначається стать і утворюються ембріональні оболонки (жовтковий мішок, амніон, аллантоис), через які відбувається живлення і дихання ембріона протягом усієї інкубації. Обмін речовин дуже інтенсивний. Особливості режиму інкубації в цей час - посилене обігрівання яєць (в робочих межах температури) і запобігання зайвого випаровування вологи. У другій період інкубації (до 15-16 днів) відбувається замикання аллантоїса: він покриває весь вміст яйця. Ріст і розвиток ембріона в цей період залежать від інтенсивності надходження до зародку поживних речовин жовтка, білка і шкаралупи.
Основним прийомом, сприяючим віддачі поживних речовин зародку, є видалення (шляхом випаровування) з аллантоїса надлишків води, що утворюються в результаті виділення продуктів обміну речовин. Зменшення випаровування води із аллонтоїса затримує приплив поживних речовин до зародка і ускладнює виділення продуктів обміну речовин. Наслідки уповільнення обміну речовин після замикання аллантоїса особливо сильно позначаються в період виведення, викликають велику смертність зародків ( «задохлики»). Третій період - останні дні інкубації. Зародок повинен повністю використовувати білок і максимальну кількість жовтка. При нормальному розвитку у зародка в ці дні починає виявлятися здатність до деякої хімічної регуляції обміну речовин; при посиленні обігрівання яєць обмін речовин і теплопродукція зменшуються, а при зменшенні обігрівання обмін речовин і теплопродукція посилюються. Тому основна вимога до режиму в останні дні інкубації - забезпечення достатньої тепловіддачі яйцем.
З метою регулювання обігрівання яєць, випаровування ними води та сприяння правильному диханню зародка використовують весь комплекс умов в інкубаторі, піддаються управлінню і обліку, температура, вологість, хімічний склад повітря. Надходження тепла в яйце здійснюється двома шляхами: нагрівання повітрям, що має більш високу температуру (в першу половину інкубації), і радіація тепла сусідніми, більш нагрітими яйцями. Для збереження тепла в яйці нові партії холодних яєць не розміщують поруч, щоб стінки інкубатора не охолоджувались, температуру приміщення підтримують на рівні 20-22°С; зменшують випаровування води з яєць, скорочую тим самим витрата тепла яєць на перетворення води на пару. Видалення надлишків тепла з яєць в другу половину інкубації відбувається шляхом поглинання його повітрям, мають більш низьку температуру, підвищення вологості в інкубаторі, віддачі тепла сусіднім, холоднішим яйцям і спеціальні охолодження яєць. Випаровування води з яєць в першу половину інкубації знижують, підвищуючи відносну вологість в інкубаторі і зменшуючи швидкість руху повітря. Після замикання аллантоїса залежність випаровування від зовнішніх умов зменшується, а в останні дні інкубації майже зовсім зникає. У другу половину інкубації випаровування води з яєць залежить головним чином від інтенсивності обміну речовин. Будь-які зміни зовнішніх умов, що викликають посилення обміну речовин, підсилюють випаровування води з яєць.
Тривалість інкубації яєць різних видів птиці (в днях): курячих 20-22, качиних - 27-28, гусячих 29-30, цесаріних 26-28. Інкубують яйця в шафових і кімнатних інкубаторах. Режим інкубації єдиний для всіх інкубаторів, але прийоми диференціювання його залежать від конструкції інкубаторів і технології їх експлуатації.

Швидкий зв'язок

TM "KROSS"
Україна, м. Луцьк, вул. Ранкова 20
Тел.: +38(099)7580896 
Email: office@kross.in.ua