Інкубація перепелів

Телефон Кросс

Перезвонити мені
Інкубація перепелів

Отримання інкубаційного яйця

Для отримання інкубаційного яйця утримують так зване інкубаційне стадо (або поголів'я). Необхідно, звичайно, щоб яйце було заплідненим. Для цього утримують разом самців і самок, причому на одного самця припадає 3-4 самки. Менша кількість самок на одного самця призводить до зайвої витрати кормів і корисної площі в клітках, а більше - до того, що відсоток запліднених яєць знижується, і як наслідок знижується загальний відсоток виводимості.


Яйце для інкубації беруть від птахів з 2-х місячного віку протягом 8 місяців. Надалі відсоток заплідненості яєць знижується, хоча несучість ще залишається досить високою, тому яйце від самок старше 10 місяців використовують як харчове. (У віці приблизно 12 місяців несучість знижується, і самок забивають на м'ясо. За смаковими якостями м'ясо 2-х і 12-ти місячних перепелів практично не відрізняється).
Відбір яйця на інкубацію

Для інкубації придатне яйце середніх розмірів масою 10-14 г.  Воно повинно бути неушкоджене, правильної форми. Велике яйце бракують, тому воно може бути з двома жовтками. Дрібне яйце так само бракують - перепелята з них виводяться менш життєздатними.

Перепилині яйця


Зберігання інкубаційного яйця до закладки в інкубатор

Незважаючи на те, що термін зберігання харчових яєць досягає 3-х місяців, термін зберігання інкубаційних яєць значно менше.

До закладки в інкубатор, яйце зберігають при температурі не вище 22 ° С (оптимально близько 18-20 ° С) протягом 5-7 днів, при цьому відсоток виводимості складе 85-90%. Через 10 днів - близько 70%.

Довше зберігати недоцільно, так як все більше зародків в яйці гине, і відсоток виводимості швидко падає.
Закладка в інкубатор

Яйця в лоток укладають вертикально, тупим кінцем вгору, в шаховому порядку. У лотки, розраховані на куряче яйце, перепелині яйця можна укласти в два ряди, а напередодні виведення перекласти в виводні лотки.

Після заповнення лотка яйця бажано продезінфікувати. Найдоступнішим методом є обробка побутовим ультрафіолетовим випромінювачем протягом 5-8 хв. з відстані 40 см.
Температурні режими інкубації

Період інкубації перепелиних яєць в нормі становить 17 днів. Зазвичай в літературі рекомендується дотримуватися наступних режимів:

Дні інкубації На сухому "термометрі" На "вологому термометрі" Відносна вологість
1-15 37,6-37,7 28-29 50-60
15-17 (до накльова) 37,2-37,4 29 48-49
в період вивода - 32-34 67-92
 

На практиці можна дотримуватися температури близько 37,5 ° С. Це пов'язано з тим, що точність побутових термометрів невисока і виміряти температуру з точністю до десятих часток градуса неможливо. Непогано б перед початком експлуатації перевірити термометр по медичному термометрі, точність якого значно вище, і в подальшому враховувати похибку, яка може скласти кілька градусів. Зауважим, що сам медичний термометр не придатний для безперервного контролю температури, так як перед кожним виміром його необхідно "струшувати". Присутність контрольного перевіреного термометра необхідно, навіть якщо терморегулятор промислового виготовлення і має установчу шкалу, так як установлена температура може трохи відрізнятися від реальної. Непогані результати можна отримати і при менш стабільному підтримці температури, але в межах 37-39 ° С.
Підтримування середніх температурного і вологісного режимів також пов'язано з тим, що у великий інкубатор, доводиться по кілька разів підкладати лотки з яйцями, коли вже йде інкубація раніше закладених яєць. При цьому вивід трохи менший, ніж при оптимальних режимах, і становить близько 80%, що цілком прийнятно. Але не можна допускати підвищення температури вище 39 ° С, інакше зародки загинуть.
У разі аварійного тривалого відключення електроенергії потрібно відкрити інкубатор і охолодити яйця. Це врятує більшість зародків від загибелі, але вивід пташенят затримається і триватиме трохи довше, деколи 1-2 дня.
При частих відключеннях електроенергії, що нерідко буває в сільській місцевості, доцільно заздалегідь подбати про резервне живленні, тобто про генератор.
На 15-й день яйця перекладають в виводний інкубатор або в виводні лотки робочого інкубатора, де яйця вже розташовуються лежачи і не так щільно. З цього моменту застосовують більш інтенсивне зволоження, тобто просто обприскують яйця з розпилювача для квітів. Обприскування роблять два рази в день, поєднуючи цю процедуру з періодичним охолодженням яєць, яке продовжують і в останні два дні до виведення. Цей нехитрих прийом розм'якшує шкаралупу яєць, пташенятам стає легше проклюнутися і, як наслідок, збільшується відсоток виводимості.
Для перепелиних яєць виводимість може досягти 95% проти звичайних 85-90%, але більш відчутний ефект, при обприскуванні, спостерігається відносно курячих яєць, додаткове зволоження яких також починають за два дні до виведення. Тут виводимість може піднятися з 60 до 90%!

 

Перепела

Якщо не було суттєвих відхилень від оптимальних режимів, на 17 день починається вивід пташенят і закінчується через 4-6 годин. Після чого пташенят залишають в інкубаторі ще на 4-6 годин, щоб вони добре обсохнули, потім пересаджують в круги або в клітки для молодняку (брудери).

Швидкий зв'язок

TM "KROSS"
Україна, м. Луцьк, вул. Ранкова 20
Тел.: +38(099)7580896 
Email: office@kross.in.ua